Lopen in de sneeuw - Twentse atletiekschool

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Lopen in de sneeuw

Wedstrijden > Overig
Lopen in de sneeuw, goed voor je voeten

Afgelopen week keken de tennissers en atleten raar op: "Uitlopen op blote voeten wordt je daar niet ziek van en waar is dat goed voor?".
Bij rugklachten of stijve spieren (en ook voeten)gaan de gedachten al snel uit naar de weldadige warmte van een heet bad of de sauna. Maar juist extreme kou kan het lichaam een enorme opkikker geven. "Koude heeft meer te bieden dan mensen denken."
 

Jezelf onderdompelen in een ijsbad of sauna met temperaturen tot ver onder nul: dat is wellicht niet het eerste wat bij je opkomt als je aan wellness denkt. Maar in die wereld is koudetherapie een van de trends voor de komende jaren. Kou zou de bloedcirculatie stimuleren, ontstekingen remmen en boven alles een uitstekende pijnstiller zijn. Wat er allemaal mogelijk is op dit gebeid? De zaken op een rij.
 
  • Hoeveel kou kan een mens verdragen? Wim Hof, beter bekend als The Iceman, kan 1 uur, 44 minuten en 22 seconden tot in zijn kin in een bak met ijsklontjes staan. De Nederlander heeft diverse andere kouderecords op zijn naam staan, zoals het lopen van een halve marathon op blote voeten over ijs en sneeuw boven de Poolcirkel.
  • Hof denkt dat hij door koudetraining en -oefeningen controle heeft over zijn autonome zenuwstelsel. Onderzoekers van Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen onderzoeken of dit klopt. Het staat wel vast dat hij door jarenlange ademhaling- en koudetraining zijn vermogen met kou om te gaan extreem verbeterde.

    IJs en kou helpt bij:
  • Pijnklachten als gevolg van artrose, reuma, artritis.
  • Zwellingen.
  • Blauwe plekken.
  • Jicht (ontstoken gewricht).
  • Spierpijn.
  • Spit (pijn in de rug door  verkeerde beweging).
  • Tennisarm.

IJs- of koudeluchtmassage
Wat doe je als eerste als een kind met zo'n klein, kwetsbaar vingertje - auwauwauw - tussen de deur komt? Juist, zo snel mogelijk een ijskoude straal water erop. Cryotherapie – therapeutisch gebruik van kou – is zo oud als Methusalem. Fysiotherapeuten passen al jaren ijsmassages of zogenoemde coldpacks (kunststof kussentje gevuld met gel) toe om herstel van acute blessures te bevorderen.
Jeffrey Jansen, sportfysiotherapeut en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg, legt uit waarom: "Kou zou de bloedvaten vernauwen, waardoor zwelling en vochtophoping minder wordt. Althans, dat wordt verondersteld. Want onderzoek wijst uit dat deze effecten van koudetherapie niet aantoonbaar zijn. Het enige wat wetenschappelijk echt vaststaat rond cryotherapie, is dat ijs of koude lucht een pijnstillend effect heeft. Daar kun je na een behandeling uren profijt van hebben."
De fysiotherapie past koudetherapie daarom standaard toe bij acute blessures door sport of ongevallen en bij chronische pijnklachten, bijvoorbeeld door reuma of artrose. Er zijn fysiotherapeuten die koude lucht gebruiken in plaats van ijs of coldpacks. "Koude, droge lucht is minder agressief voor de huid dan ijs en zou ook een diepere werking hebben", zegt Jansen.
IJsmassage is vaak een kwestie van zelftherapie. Na bezoek aan de fysiotherapeut krijg je het advies blessures als een overbelaste knie of een dikke enkel vijf keer per dag een kwartier lang te koelen. Dat kan door een washandje met ijsklontjes of een coldpack op de zere plek te leggen of bewegen.

IJsbad
De Nederlandse hockeyvrouwen doen het, en sommige spelers van het Nederlands elftal. Steeds meer topatleten springen na het sporten graag in een ijsbad. De eerste seconden is het even rillen, maar ze krijgen er wel wat voor terug. Zo zouden verzuring, pijn, kleine ontstekingen en vermoeidheid van de spieren sneller afnemen. Door de kou trekken spieren samen waardoor afvalstoffen eruit worden geperst, luidt de theorie erachter. Zodra de sporter uit het bad stapt, zuigen de spieren zich vol met vers stromend bloed. Ook hier geldt: wetenschappelijk bewijs ontbreekt. Maar wat dan nog? "Topsporters ervaren een ijsbad als heel verkwikkend", weet fysiotherapeut Jansen. "En daar gaat het om: persoonlijk welbevinden. Als iemand zich er goed bij voelt, werkt het ook." Het is natuurlijk wel een heel gedoe, zo'n ijsbad. Schaatser Sven Kramer stapte in de voorbereiding naar de Olympische Winterspelen in 2010 nog braaf in een afvalcontainer vol ijsblokjes. Atleten op weg naar de Zomerspelen in Londen hebben het nu beter geregeld met de ijsbaden van het bedrijf IcySolutions uit Delft. Deze mobiele baden koelen water af tot elke gewenste temperatuur. IcySolutions heeft zich afgelopen jaren ontwikkeld tot specialist op het gebied van ijsbaden. Volgens mede-eigenaar Tarek Ghodar is de koelmethode het populairst in Engeland en Duitsland. "Voetballers uit de eredivisie zijn in deze landen vaak verplicht om na de wedstrijd een ijsbad te nemen. In Nederland laten coaches het meestal aan de atleten zelf over." En als je geen prof bent, maar een gedreven recreant? Is het verstandig om zo nu en dan thuis de kuip vol ijs te gooien? "Ik zou het niet doen", zegt Jansen. "Als je tegen overbelasting aan traint en weer snel na een wedstrijd moet herstellen, heeft een ijsbad zin. Na een gemiddelde inspanning zeg ik: neem eerst een warm bad om te ontspannen en daarna: heerlijk slapen!" 
 
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu